Folklora na Ludviku

Folklorniki smo bili v zadnjem mesecu zelo aktivni. Imeli smo intenzivne priprave, odpravili smo se v Sv. Ano, kjer so nam posodili folklorne kostume, nastopili smo v Narodni galeriji v Ljubljani ter na reviji otroških in odraslih folklornih skupin.

Na spodnji povezavi si lahko ogledate naš splet Včeraj sem bil pri dekliču ter fotografije z omenjenih dogodkov.

 

Nastopajoči: Anej Sodec, Eva Zala Stergar, Max Mlinarič, Neli Višić, Nik Mlinarič, Žiga Žižek, Nika Pograjc, Nai Intihar, Tara Murshed, Anže Lendvai, Mia Čerič, Žiga Ravter, Špela Šrumpf, Alina Pilih Grah, Nana Berden (vsi 8.c)

Mentorica: Milanka Munda

Video: Rossa I.

Sveta Ana:

 

Foto: Grega P.

 

INTENZIVNE PRIPRAVE

25. 3. 2022 smo se folklorniki odpravili na priprave na Pohorju v hotel Tisa. Zjutraj smo se zbrali pred hotelom in že odšli pripravljat nov splet za letošnjo folklorno revijo, ki smo jo vsi že komaj čakali. Vadili smo mnogo plesov, ki smo jih manj znali, pa tudi tiste, ki nam niso delali večjih težav. Že prvi dan smo zelo uživali. Fantje so izkoristili košarkarsko igrišče, dekleta pa mir za pogovor. Zvečer nas je čakalo presenečanje. Imeli smo zabavo za rojstni dan, kjer nas je presenetil čarovnik Grega in torta. V soboto nas je čakalo dosti vaje in moramo priznati, da smo bili ob koncu vikenda že kar precej utrujeni, a zadovoljni in veseli, da smo dokončali naš splet. Ker smo vsak dan pridno vadili, se je ob koncu našega zanimivega vikenda videl ogromen napredek. Bil je zelo zabaven vikend in komaj že čakamo na priprave naslednje leto!

Eva Zala Stergar, 8.c

 

Foto: Katja S., Milanka M.

 

 

NARODNA GALERIJA V LJUBLJANI

5. aprila smo štirje pari nastopili na prireditvi Rotary kluba v Narodni galeriji v Ljubljani. Ta izkušnja je bila zelo zanimiva, dragocena in razburljiva. Sami smo se najprej počutili malo nesigurno, saj je bil to naš prvi večji nastop po dveh letih. Ampak po odzivu gledalcev smo si oddahnili, saj so bili navdušeni. Prejeli smo številne čestitke. Čeprav zadnji dve leti zaradi covida nismo mogli plesati, kot smo načrtovali, smo se ponovno izkazali. Z našim nastopom smo želeli prikazati nagajivost in hudomušnost med puncami in fanti. Kdo si več upa, kateri par je najpogumnejši. Končno se fant opogumi, a mati dekleta s tem ni preveč zadovoljna. Zato se odloči, da bo vzela stvari v svoje roke in poskrbela, da se to ne bo več ponovilo. Tako vse pošteno ošteje in jih na koncu vse prežene z metlo in svojo jezo. V preostanku večera smo uživali v še ostalih nastopih in v dobri hrani. Kljub temu da smo se vsi dobro odrezali, se najboljše znajdemo, ko lahko zaplešemo vsi skupaj. In vsi skupaj smo plesali na reviji v soboto.

 

                                                                                                    Nika Pograjc, 8.c

 

Foto: Grega P.

 

 

REVIJA FOLKLORNIH SKUPIN

9. aprila smo se udeležili revije folklornih skupin. Ker plešemo že od drugega razreda, smo zrasli in tako že drugič prerasli naše folklorne kostume. Zato smo morali letos improvizirati in si obleke sposoditi. Nastopilo je osem folklornih skupin, od tega le štiri amaterske, ki delujejo na osnovnih šolah. Ampak nič nas ne more ustaviti ali prestrašiti, niti če moramo plesati z najboljši folklornimi skupinami, kot so otroške, mladinske in odrasle folklorne skupine KUD ŠTUDENT MARIBOR. Številne folklorne skupine so namreč v zadnjih dveh letih na osnovnih šolah prenehale delovati. Zaradi tega smo še posebej zadovoljni, da skozi ples lahko izražamo naše veselje, navdušenost in ljubezen do plesa in petja. Če smo skupaj, lahko s svojimi nasmehi in pozitivnim vzdušjem premagamo tudi največje ovire.

Vsi spleti in nastopi so bili dobri in zanimivi vsak na svoj način. Lepo se je bilo po tako dolgem času udeležiti takšnih dogodkov. Letos se je udeležilo tekmovanja zelo malo folklornih skupin, veliko manj kot v prejšnjih letih. Kljub temu mislim, da smo bili vsi zelo veseli, da smo lahko predstavili naš splet in da s ponosom ohranjamo dediščino naših prednikov.

 

 

                                                                                                    Nika Pograjc, 8.c

 

Foto:  Grega P.

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top
Skip to content