Tradicionalni slovenski zajtrk

DOGODEK – TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK (TSZ)

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 17. 11. 2023, praznovali Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ).

Projekt bomo izvedli prvo šolsko uro.

Dan slovenske hrane je dan, ko naj bi se spomnili in premislili o našem načinu prehranjevanja, o tem, kakšno hrano izbiramo in pripravljamo ter kaj jemo.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk nas želi spomniti, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na slovenskih kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Nenazadnje je taka hrana tudi kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine ali celo na tisoče kilometrov.

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka se glasi:

»ZAJTRK S KRUHOM – SUPER DAN!«

Otroci bodo zajtrkovali mešani rženi kruh, domači med, maslo, domače mleko in bio jabolko – vse slovenskega porekla.

V tem tednu na jedilniku imamo nekaj tradicionalnih slovenskih jedi in to:

  • za zajtrk: mlečni močnik; polenta, mleko; na dan TSZ – mešani rženi kruh, med, maslo, mleko, jabolko;
  • za malico: orehova potica; bio prosena kaša na domačem mleku, suhe slive; kiblflajš (meso iz kible);
  • za kosilo: goveja juha z zdrobovimi cmoki, kuhana govedina, krompirjeva omaka; matevž, pečenica, dušeno kislo zelje, jabolčni zavitek; prežganka, skutini štruklji; štajerska kisla juha.

Vabimo vas, da uvrstite tradicionalne slovenske jedi tudi v jedilnike doma. Pošiljamo vam povezavo do publikacije »Recepti z okusi Slovenije«.

Organizatorka šolske prehrane: Lidija Kropf

Scroll to Top
Skip to content