Tradicionalni slovenski zajtrk

 

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 18. 11. 2022, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ).

Dan slovenske hrane je dan, ko naj bi se spomnili in premislili o našem načinu prehranjevanja, o tem, kakšno hrano izbiramo in pripravljamo ter kaj jemo.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk nas želi spomniti, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na slovenskih kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Nenazadnje je taka hrana tudi kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine ali celo na tisoče kilometrov.

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka se glasi:

»ZAJTRK Z MLEKOM – SUPER DAN!«.

Otroci bodo zajtrkovali mešani rženi kruh, domači med, maslo, domače mleko in bio jabolko – vse slovenskega porekla.

V tem tednu na jedilniku imamo nekaj tradicionalnih slovenskih jedi in to:

  • za zajtrk: mlečni močnik; polenta, mleko; kruh, umešano jajce, kisla kumara; na dan TSZ – kruh, med, maslo, mleko, jabolko;
  • za malico: orehova potica; bio prosena kaša na domačem mleku, suhe slive; kiblflajš (meso iz kible);
  • za kosilo: goveja juha z zdrobovimi cmoki, kuhana govedina, krompirjeva omaka; matevž, pečenica, dušeno kislo zelje, jabolčni zavitek; prežganka, skutini štruklji; štajerska kisla juha.

Projekt bomo izvedli prvo šolsko uro.

DOBER TEK!

Scroll to Top
Skip to content