Teden umetnosti

Spoštovani učenci, starši/skrbniki in delavci šole,

V organizaciji UNESCO posvetijo vsako leto teden, ki je namenjen ozaveščanju pomena umetnosti v šolskem prostoru. V letošnjem letu smo Teden umetnosti v šoli zaradi izrednih razmer iz meseca maja prestavili v oktober. Na naši šoli smo dogodek izvedli v četrtek, 22. oktobra.

Skupaj z učenci 1. VIO smo izdelali skupinski kip – instalacijo ptic na dvorišču šole.

INSTALACIJA je v likovni umetnosti postavitev, umestitev predmetov, ustvarjena posebej za določen razstavni prostor. Za instalacijo umetniki uporabljajo različne materiale in predmete.

Naš razstavni prostor je bilo šolsko dvorišče.

Povod za instalacijo je bil kip ptiča, ki je nastal na 33. KIPARSKEM SREČANJU FORMA VIVA MALEČNIK 2019. Zala Ferk Krajcar in Lana Koren sta avtorici izdelka, ki je dobil svoje mesto na razstavnem prostoru pred šolo.

Z učenci in učiteljicami 1. VIO smo izvedli naravoslovni dan na temo Ptice v naseljih, kjer smo razmišljali o pomembni vlogi ptic v našem življenju. Ob spremembah v okolju so ene izmed prvih bitij, ki nas začnejo na to opozarjati z izginjanjem. Ptice, ki se prehranjujejo z mrčesom, omogočajo hitrejšo rast rastlin in zmanjšujejo škodo, ki jo naredi mrčes na rastlinah, ker se prehranjujejo z njihovimi sokovi in rastlinskimi deli. Brez njih bi se mrčes precej razmnoži. S tem bi bile resno ogrožene rastline, ki človeku zagotavljajo hrano.

Vse to in še več smo se naučili o pticah ter se lotili ustvarjanja v različnih materialih. Po skupinah smo prihajali na dvorišče, kjer je učiteljica likovne umetnosti vodila in dokumentirala dogodek.

Z našo instalacijo, ki je trajala le nekaj ur, smo želeli opozoriti na pomembno vlogo ptic. Kakor izginjajo ptice v okolju, tako so izginile tudi naše v instalaciji, saj so jih učenci odnesli domov.

Ob tej priložnosti bi se zahvalila vsem, ki so sodelovali in jim ob razstavi iskreno čestitala.

Dogodek smo dokumentirali, video si lahko ogledate spodaj.

Želimo si, da se teden umetnosti razširi v slovenskem prostoru in da s številnimi dejavnostmi skupaj opozorimo na vseživljenjski pomen in vlogo umetnosti za razvoj otroka in mladostnika ter kvaliteto bivanja v naši družbi.

Organizatorki dneva:

Violeta Škrabl in Janja Karanovič

 

 

 

Scroll to Top
Skip to content