Joga za otroke

Kaj je joga?

Joga je prastara indijska znanost in umetnost o tem, kako živeti življenje polno, kako izživeti svoj potencial, kako postati boljši človek. Joga združuje telo, um in dušo. Joga je način življenja. Otroci imajo naravno in življenjsko potrebo po gibanju, kar pa je v sodobnem načinu življenja prepogosto spregledano, onemogočeno, okrnjeno, … Otrokom jogo približamo na igriv, pravljični in sproščen način. Otroci spoznajo nove. oblike vadbe raztezanja telesa (asane), dihanja in miselne koncentracije (pranajama). Hkrati se učimo o sočutju, čustvih in počutjih, sprejemanju samega sebe in drugih živih bitij ter spoštljivega odnosa do vsega okrog nas.

Zakaj želim jogo?

Vadba joge ima pozitivne učinke na ves človeški organizem in je primerna za vse starosti otrok. Povečuje moč, gibkost, koordinacijo in držo. Poveča zmožnost osredotočenosti, zbranosti, umirjenosti, nervoza in nemir pa se zmanjšata. Raziskave kažejo, da joga v šoli pripomore k boljšemu zavedanju uma in telesa, samokontroli, moči in gibljivosti. Joga pripomore k boljšemu mentalnemu zdravju. V razredu pripomore k večji učinkovitosti in boljši delovni klimi. Otroci z redno vadbo joge okrepijo svoje telo in se naučijo obvladovati svoja čustva in temperament.

Kako joga poteka in kaj potrebujem za jogo?

Vadba je sestavljena v treh delih: uvodni del namenjamo »prizemljevanju« (biti tukaj in zdaj) z dihalnimi tehnikami, nato sledijo asane, katere spoznavamo in vadimo skozi pravljico, potovanjem, igralnimi kartami in še na mnogo drugih zabavnih načinov, ter na koncu sproščanje z meditacijo, dihalnimi tehnikami ali drugimi sprostitvenimi metodami. Med samo vadbo joge se torej otroci osredotočajo na položaje, ki jim rečemo »asane«, na dihanje in na občutke v telesu. Osnovno pravilo joge je, da nad telesom ni nasilja, vsak dela toliko, kot zmore. Za izvajanje joge NUJNO potrebujemo podlogo.

Mentorica: Martina Vidovič

Scroll to Top
Skip to content