Osnovna šola Ludvika Pliberška Maribor, ki je nekoč bila nemška podeželska šola, je letos dopolnila 135 let. Ludviki, 517 učenk in učencev in 65 zaposlenih, častitljivo starost šole praznuje vse leto. “Ta teden smo pripravili projektne dneve in razstave. Otroci so raziskovali okolico in zgodovino šole. Zanimalo jih je tudi, kako Mariborčani obvladajo angleščino. Izdelovali so razglednice, znamke. Izdali smo publikacijo, v kateri smo združili mesečnik Ludvik poroča in šolsko glasilo,” je povedala pomočnica ravnatelja Lidija Todorovič.

Sladkosti lačna usta so otroci potešili v slaščičarski delavnici, spretne prste pa zaposlili z izdelovanjem maket šole. Včeraj dopoldan so pripravili pohod. Popoldansko praznovanje s kulturnim programom so pomagali organizirati tudi starši in bivši učenci. Med gosti so bili šolski minister Milan Zver, mariborski župan Franc Kangler, podžupan Andrej Verlič in Vera Bevc iz mariborske enote Zavoda RS za šolstvo. Ravnatelj in minister sta tudi posadila lipo.

Ravnatelj Osnovne šole Ludvika Pliberška Srečko Pungartnik je na včerajšnjem praznovanju visokim gostom omenil, da si želijo novo telovadnico.

O zgodovini šole

Šolo v Radvanju so ustanovili leta 1872 in je v tistem času spadala med podeželske šole. Bila je izrazito nemška šola, na kar je opozarjalo že njeno nemško ime nad vhodom šole. Od nastanka do danes je šola doživela številne spremembe. Menjavali so se številni vladarji in režimi, ki so vsak po svoje vtisnili šoli svoj pečat. Šola je bila nemška vse do leta 1918. Po razpadu habsburške monarhije so prišli svetlejši časi za slovenščino in slovenski pouk. Kljub številnim težavam, je šola postajala vse bolj slovenska. Vsi napori slovenskih učiteljev in zavednih Slovencev pa so bili uničeni leta 1941, ko je Hitler zasedel slovensko Štajersko. Vsa štiri leta nemške okupacije se slovenska beseda ni smela uporabljati za šolskimi zidovi. Zato so poskrbeli tudi zagrizeni nemški učitelji, ki so nadomestili delovna mesta slovenskih učiteljev. Toliko večje je bilo veselje po koncu vojne, ko so se šolska vrata ponovno odprla za slovenske učitelje in otroke narodnozavednih Slovencev.
V vseh teh letih je šola spreminjala tudi svoj zunanji videz. Od enorazrednice se je postopoma spreminjala v popolno osemletko, od podeželske primestne šole v moderno šolo, ki jo od mesta loči le še nekaj obdelanih polj.

O zgodovini šole so leta 1994 naši učenci (Tanja Brčič, Vesna Mrkela, Nina Paulič, Andrej Gulič in Sekumady Conde) pod vodstvom mentorice Jasne Rosi Jasna.Rosi@guest.arnes.si (učiteljice zgodovine) napisali odmevno seminarsko nalogo, s katero so se udeležilli 11. srečanja »Mladi za napredek Maribora«. Zanjo so prejeli tudi posebno nagrado na področju zgodovine.

KAISER FRANZ JOSEPH SCHULE ROTHWEIN LETA 1897

Projekt USTVARJAMO V GLEDALIŠČU (Mentorica Nataša Lukovič)

PROJEKTNI DNEVI: LUDVIK NEKOČ IN DANES (Ustvarjamo v gledališču)

Ste prepričani da poznate zgodovino naše šole? Že res, da je Ludvik nastal že pred 135. leti, ampak zgodovina sega še dlje. Pri projektu USTVARJAMO V GLEDALIŠČU smo pobrskali po zaprašenih arhivih in ugotovili, da so na območju naše šole 531 let nazaj, šolo obiskovali škratje. Ampak šola se ni imenovala Ludvik, temveč Viklud . Tako kot mi, so tudi oni imeli probleme s strogimi učitelji. A s pomočjo škrata Bolfenka, ki nam je razkazal to pravljično preteklost, smo čarovnici sunili recept za napoj prijaznosti.

P.s. In pri tem, ko nam delajo težave strogi učitelji, so škratom delale težave njihove brade. Smola pa taka …

Avtorice : Laura Kekec 7.b, Kaja Hojski in Iva Flisar 9.b
Mentorica: Nataša Luković